fbpx

Hannun haaveena oli rakentaa kunnon savusauna. Tietoa ja toisten kokemuksia ammennettiin mm. Vuolle-Apialan Savusaunakirjasta ja muista alan kirjoista sekä kansainväliseltä savusaunanasiantuntijalta.

Kuva1

Savusaunan rakentaminen aloitettiin haapojen kaadolla 2010, jotka tarvitsevat kuivua usean vuoden ajan. Kehikkoon Hannu ehti tehdä kolme kerrosta, ennen kuin loukkasi selkänsä ja kätensä. Työt olivat keskeytyksissä tämän ajan. Aikanaan projekti jatkui ja satojen tuntien työurakka valmistui ja sauna on nyt ahkerassa käytössä.

Savusaunan koko on 3 x 3,5 ja tuvan puoli on 3 x 4m. Saunankiuas on ulkopuolelta lämmitettävä ja sauna lämmitetään aina asiakkaalle valmiiksi. Kiukaassa on n. 600 kg kiviä.

Lämmittäminen on oma taiteenlajinsa ja aloitetaan tunteja ennen kylpijöiden saapumista. Tulen sytyttämisen jälkeen tulee sitä valvoa ja lisätä puita useaan kertaan. Tulta pidetään noin kaksi tuntia. Nokilöylyjen jälkeen savusauna saa ”tekeytyä” jonkin aikaa, jotta leppeät löylyt tasaantuvat.

 

Kuva2

Saunanhaltijan ohjeita nautinnollisiin savusaunahetkiin !

  • Lue saunaohjeet ennen saunaan menoa, sauno rauhassa ja nauti Kinkamon pirtin savusaunan leppoisista löylyistä.
  • Savusaunassa kylpemiseen tulee varata riittävästi aikaa. Jätä kiire ja touhu päällysvaatteiden kanssa pukuhuoneen naulakkoon.
  • Saunomiseen on varattujen saunahattujen alle, ei mahdu murheita eikä huolia.
  • Jotta saunan haltijat eivät hermostuisi, niin käyttäydymme saunassa rauhallisesti ja vältämme turhaa rupattelua.
  • Kuljethan saunan ovesta nöyrästi kumartaen mennen tullen.
  • Saunomisen aikana valutetaan kiukaalle kaarevalla löylykauhalla puhdasta epäpuhtauksista vapaata löylyvettä, joka tuo ihanaa kosteutta saunaan.Löylyvesi on valmiina saunassa. Katossa olevan lakeisen voi avata tarvittaessa, jolloin saunaan saadaan raikastuttava ilmavirtaus.
  •  Saunahattujen lisäksi löydät saunakujan naulakosta pellavapyyhkeitä, joihin voi pyyhkiä hikinoroja. Kylpemisen välillä voi myös pulahtaa vilvoittelemaan Poskijärveen.
  • Muistathan juoda riittävästi vettä saunomisen aikana, raikasta vettä on varattu saunojille saunomisen ajaksi.

Kuva3

Kuva4

Tutustu alueen aktiviteetteihin ja lisäpalveluihin tästä

Hinnasto tutustu tästä

Varaa Savusauna tästä

Seiväslahti tutustu tästä

Kota tutustu tästä

Lähialueen palvelut tutustu tästä